İş stresi artacak
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konusunda Pan-Avrupa Kamuoyu Anketi, Avrupa İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Ajansı (EU-OSHA) adına Ipsos MORI tarafından, 36 ülkede insanların çalışma ortamlarına yönelik algılarına iliÅŸkin mevcut durumu ve iÅŸletmelerin rekabet edebilirliÄŸi bakımından iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸinin önemini ortaya koymak amacıyla yapıldı.
Anket, Türkiye’de yüz yüze görüşmeler yoluyla yapılırken, bu kapsamda 2011 yılı kasım ayında bin dört görüşme gerçekleÅŸtirildi.
Avrupa’daki çalışan nüfus içerisinde 10 kiÅŸiden 8’i önümüzdeki 5 yıl içinde iÅŸe baÄŸlı strese maruz kalan kiÅŸi sayısının artacağını düşünürken, araÅŸtırmanın sonuçları söz konusu oranın Türkiye’de de farklı olmadığını gösteriyor.
Buna göre, Türkiye’de görüşme yapılanların yüzde 81’i önümüzdeki 5 yıl boyunca iÅŸe baÄŸlı stres yaÅŸayan insan sayısının artacağı, yüzde 6’sı ise sayının azalacağı yönünde görüş bildirdi. Bu durum ile ilgili Avrupa BirliÄŸi-27 ortalaması ise yüzde 77 düzeyinde bulunuyor.
İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konusunda Pan-Avrupa Kamuoyu Anketi sonuçları, ”Yeni Ortaya Çıkan ve Acil Önlem Gerektiren Riskler Hakkında Avrupa İşletmeler AraÅŸtırması (ESENER)” sonuçlarını da destekler nitelik taşıyor. Buna göre, Avrupa’da iÅŸverenlerin yüzde 79’u iÅŸe baÄŸlı stresten endiÅŸe duyuyor. Türkiye’de ise iÅŸletmelerin yüzde 22’sinde iÅŸe baÄŸlı stres konusunda önleyici bir uygulama mevcut.
Anket sonuçları, Avrupa’daki genel nüfusun yüzde 87’sinin iyi iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamalarının insanların emekli olmadan önce daha uzun süre çalışmasına yardımcı olduÄŸuna inandığını ortaya koyarken, Türkiye’de nüfusun yüzde 91’inin emekli olmadan önce insanların daha uzun süre çalışmasına yardımcı olacak nitelikte iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamalarının iÅŸyerlerinde önemli olduÄŸunu düşündüğünü gösteriyor.
Endişenin en yüksek olduğu ülke Yunanistan
Söz konusu araÅŸtırmanın uygulandığı ülkeler arasında endiÅŸenin en yüksek olduÄŸu ülke, yaÅŸanan ekonomik kriz nedeniyle, yüzde 93 ile Yunanistan oldu. AraÅŸtırma sonuçları, Türkiye’de çalışmaya katılanların yüzde 49’unun insanların daha uzun süre çalışabilmesi için iÅŸyerlerinde iyi iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamalarının önemli olduÄŸuna inandıklarını, yüzde 85’inin ise Türkiye’nin ekonomik açıdan rekabetçi olabilmesi için iÅŸyerlerinin iyi bir iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamasını takip etmesi gerektiÄŸini düşündüklerini gösteriyor.
Ankete iliÅŸkin bir deÄŸerlendirme yapan İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Genel Müdürü Kasım Özer, araÅŸtırma sonuçlarının, Avrupa ülkelerine benzer ÅŸekilde Türkiye’de de iÅŸe baÄŸlı strese maruz kalan çalışan sayısının önümüzdeki yıllarda artacağına dair iÅŸaretler verdiÄŸini, stresin, çalışma hayatının dinamik yapısı ile doÄŸrudan baÄŸlantılı olduÄŸu göz önünde bulundurulduÄŸunda araÅŸtırma sonuçlarının ÅŸaşırtıcı olmadığını belirtti.
Türkiye’de özellikle monoton çalışmanın yoÄŸun olduÄŸu sektörlerde, belirli bir sürede belirli sayıda üretim yapılmasını gerektiren parça başı üretim iÅŸlerinde sürekli olarak iÅŸin başında durulmasını ve kontrolünü gerektiren iÅŸler ile bankacılık, vergi daireleri, saÄŸlık sektörü gibi alanlarda çalışma ÅŸekillerinde çalışanların maruz kaldığı stresin diÄŸerlerine göre daha yüksek seviyelerde olduÄŸuna dikkati çeken Özer, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uygulamalarını yaygınlaÅŸtırarak, çalışma ortamlarında gerekli tedbirlerin alınmasını saÄŸlayarak, ilgili tüm tarafların eÄŸitimlerini sürdürerek stres de dahil iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kapsamında ele alınabilecek tüm konularda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.